Publicatiedatum: 27-11-2024

De aanbestedingen van de nieuwe overeenkomsten voor Jeugdhulp, Wmo en Wonen kunnen van start. Alle Achterhoekse Colleges van burgemeester & wethouders hebben groen licht gegeven.

Besluit Colleges van burgemeester & wethouders

In de Achterhoek werken de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Montferland samen als het gaat om de inkoop van Jeugdhulp, Wmo en Wonen. Eind 2025 lopen de huidige overeenkomsten af. Om tijdig voorbereid te zijn op de nieuwe contractperiode, gaan komende periode de verschillende aanbestedingen van start. Alle Achterhoekse Colleges van burgemeester & wethouders hebben hiervoor deze week hun instemming gegeven.

Volgende stap in de transformatie

De Colleges van burgemeester & wethouders zien de nieuwe inkoop als kans om de volgende stap te zetten op weg naar optimale hulp en ondersteuning voor inwoners in de Achterhoek. Oftewel, de transformatie. Zo zorgt de nieuwe inkoop er onder meer voor dat overal in de Achterhoek de benodigde hulp en ondersteuning beschikbaar is. Op dit moment blijkt dit niet altijd het geval, met name aan de randen van de regio. Daarnaast zorgen de gemeenten met de nieuwe inkoop ervoor dat de segmenten beter aansluiten op de dienstverlening van zorgaanbieders en de ondersteuningsbehoeften van inwoners. 

Voorschot op Hervormingsagenda Jeugd

De Achterhoekse gemeenten nemen met de nieuwe inkoop ook een voorschot op de wijzigingen die eraan komen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd. Naar verwachting komt er een wetswijziging die bepaalt dat specialistische jeugdhulp voortaan regionaal moet worden ingekocht. Met deze nieuwe inkoop geven de gemeenten in de Achterhoek hier al gehoor aan.

Aansluiten op behoeften

Bij de voorbereidingen van de nieuwe aanbestedingen hebben de gemeenten zoveel mogelijk ook aanbieders betrokken. Tijdens meerdere bijeenkomsten (marktconsultaties) konden aanbieders meepraten over de verschillende onderdelen van de nieuwe inkoop, de productomschrijvingen, programma’s van eisen en zelfs de opbouw van de tarieven. De gemeenten verwachten op deze manier goed aan te sluiten op de behoeften, wensen en mogelijkheden van aanbieders én hun cliënten. Ook consulenten van gemeenten en de sociale raden zijn bij de voorbereidingen betrokken.

Gefaseerde start aanbestedingen

In de komende weken start de aanbesteding met de publicatie van de aanbestedingsdocumenten. Dit gebeurt gefaseerd, zodat niet alle aanbestedingen tegelijkertijd lopen. De gemeenten splitsen de aanbestedingen dit keer niet op in twee fases, zoals de vorige keer. Zowel de selectie als de gunning – twee onderdelen van de aanbesteding – vinden nu achtereenvolgens in één stap plaats. Dit maakt van de aanbesteding meer één geheel.

Gunning in voorjaar

De gunning van de verschillende aanbestedingen staat gepland voor het voorjaar van 2025. Vanaf dan is bekend welke zorgaanbieders de hulp en ondersteuning per 1 januari 2026 gaan bieden. Voor inwoners die gebruikmaken van deze hulp en ondersteuning komt een ruime overgangsregeling, zodat het merendeel van de cliënten bij de eigen zorgaanbieder het traject kan afmaken.

Oude IJsselstreek

De gemeente Oude IJsselstreek neemt – net als de vorige keer – alleen deel aan de aanbestedingen Jeugdhulp met verblijf, Jeugdhulp Crisis, Wonen en Wonen gericht op zelfstandigheid. De overige hulp en ondersteuning koopt deze gemeente zelf in.

Meer informatie is te vinden op de pagina 'Inkoop 2026'.

Naar boven