Publicatiedatum: 10-03-2021

De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de 8 Achterhoekse gemeenten hebben definitief ingestemd met ‘lumpsum’ voor de bekostiging van Jeugdhulp en Wmo per 1 januari 2022. Ook de wijze waarop zorgaanbieders betaald krijgen, staat nu vast. 

Passend bij de visie

De keuze voor ‘lumpsum’ sluit aan op de visie van de Achterhoekse gemeenten op het sociaal domein. Daarnaast draagt dit bekostigingsmodel bij aan de realisatie van de transformatiedoelstellingen. En dan met name het doel om tot meer samenwerking te komen en de afschaling van zorg. Wat bij de keuze verder heeft meegespeeld, is de ruimte die deze vorm van bekostiging biedt aan innovatie en nieuwe initiatieven. Plus de bijdrage aan kostenbeheersing en meer inzicht en mogelijkheden om te sturen op zorguitgaven. Alleen dyslexiezorg valt buiten dit besluit. Hiervoor was eerder al populatiebekosting als bekostigingsvorm afgesproken. 

Berekening lumpsum-bedragen

De lumpsum-bedragen baseren de gemeenten op het inkoopresultaat minus een percentage. Op deze wijze willen de gemeenten rekening houden met onvoorziene kosten die kunnen voortvloeien uit de nieuwe werkwijze. Het bedrag is daarnaast bedoeld voor innovatie. De colleges hebben bij dit besluit goed gekeken naar ervaringen elders in het land. 

Verdelen van risico’s

Verder hebben de colleges ingestemd met een bandbreedte. Dit is een marge tussen de onderprestatie (minimale prestatie) en bovenprestatie (maximale prestatie) van zorgaanbieders. Deze keuze maakten de colleges bewust, om zo het risico niet eenzijdig bij zorgaanbieders te leggen. “Het uitgangspunt van de transformatie is samenwerking en partnerschap, daar hoort ook bij het samen dragen van de risico’s”, aldus de gemeenten. De bandbreedte wordt per subsegment bepaald en is voor iedere gemeente hetzelfde.

Wijze van afrekenen

Over de wijze van afrekening hebben de colleges ook een besluit genomen. Vanaf 1 januari 2022 krijgen zorgaanbieders maandelijks vooraf het lumpsum-bedrag betaald. Na afloop van de maand vindt per zorgaanbieder een regionale afrekening plaats. Uiteraard is dit alleen nodig als een zorgaanbieder over- of onderpresteert buiten de vastgestelde bandbreedte. De gemeenten rekenen vervolgens onderling met elkaar af, conform de daadwerkelijke leveringen. Op deze manier blijft de administratieve lastendruk voor de zorgaanbieder zoveel mogelijk beperkt. Wel willen de gemeenten een pilot opstarten, om toch ook ervaring op te doen met een andere vorm van afrekening. Deze pilot is in twee gemeenten (Oost Gelre en Winterswijk) en loopt maximaal 2 jaar. De ervaringen worden meegenomen in de evaluatie van 2024.

Bijna klaar voor de aanbesteding

Op 24 november 2020 en 2 februari 2021 namen de Achterhoekse Colleges van Burgemeester en Wethouders ook al besluiten. Samen met de huidige besluiten over een andere wijze van financiering van de zorg in de Achterhoek zijn nu de belangrijkste ingrediënten bepaald voor de aanbesteding van de nieuwe Jeugdhulp- en Wmo-contracten (inclusief Beschermd Wonen) per 1 januari 2022. De laatste besluitvormingsronde in de aanloop naar de aanbesteding is 23 maart 2021. Dan zetten de colleges de laatste punten op de i. De aanbesteding start daarna op 1 april 2021.

Naar boven