Publicatiedatum: 01-07-2025

De nieuwe inkoop van jeugdhulp en Wmo in de Achterhoek is bijna afgerond. Met de definitieve gunning van Wmo begeleiding en ambulante jeugdhulp zijn alle aanbestedingen – die in de afgelopen periode zijn opgestart – gereed. De komende maanden wordt nog hard gewerkt aan de voorbereidingen van de nieuwe contractperiode, maar het belangrijkste is nu bekend: welke aanbieders vanaf 1 januari 2026 de hulp en ondersteuning in de Achterhoek gaan leveren.

Vijf onderdelen van de Wmo en jeugdhulp

De nieuwe inkoop gaat concreet om 5 onderdelen van de jeugdhulp en Wmo: Wmo begeleiding, Wonen gericht op zelfstandigheid, Wmo Wonen, Jeugdhulp met verblijf en Ambulante jeugdhulp. De inkoop van nog 2 kleinere zorgonderdelen (Crisis jeugdhulp en Safe houses) start binnenkort.

Toekomstbestendig en betaalbaar

Met deze nieuwe inkoop slagen de Achterhoekse gemeenten erin om in de komende jaren inwoners de hulp en ondersteuning te blijven bieden die ze nodig hebben. In de meeste gevallen ook dichtbij huis. Want dat is het uitgangspunt in de Achterhoek: de inwoner krijgt de benodigde zorg/ondersteuning zo dichtbij huis als mogelijk. Ook slagen we met deze nieuwe inkoop erin de hulp en ondersteuning betaalbaar te houden. Een andere manier van financieren zorgt ervoor dat zowel gemeenten als aanbieders beter in staat zijn grip te houden op de betaalbaarheid van de zorg. Tegelijkertijd krijgen aanbieders straks reële tarieven betaald.

Implementatie

De komende maanden staan in het teken van de voorbereidingen, ook wel ‘implementatie’ genoemd. Gemeenten en aanbieders moeten bijvoorbeeld hun (financiële) systemen aanpassen aan de nieuwe contractperiode. Ook wordt gewerkt aan een handboek, met uitleg over de nieuwe werkwijze en waarin alle afspraken makkelijk zijn terug te vinden. 

Gevolgen voor cliënten

Voor de meeste cliënten verandert er voorlopig niets. De huidige gecontracteerde aanbieders maken al hun lopende trajecten af, ook als die na 1 januari 2026 doorlopen. Er is immers een ruime overgangsregeling afgesproken. Inwoners die uiteindelijk (in de loop van 2026) toch moeten overstappen naar een andere aanbieder, krijgen hierover ruim op tijd bericht. De overstap gebeurt zorgvuldig en in goed overleg met de inwoner, de nieuwe aanbieder en de huidige aanbieder.

Berichtgeving in de media

In de media verschijnen over de inkoop inmiddels ook berichten. Helaas is de informatie niet altijd correct. Zoals het artikel ‘Organisaties slaan alarm over zorg voor de jeugd’ in De Gelderlander van 25 juni 2025. Dit artikel geeft foutieve informatie over de contractering van de ambulante jeugdhulp. Zo zouden de Achterhoekse gemeenten te lage tarieven betalen en vooral onervaren eenpitters hebben gecontracteerd. De tarieven zijn reëel en tot stand gekomen op basis van een onafhankelijk kostprijsonderzoek door een extern bureau. Gemeenten zijn gebonden aan wet- en regelgeving en de nieuwe overeenkomsten voor jeugdhulp en Wmo voldoen hieraan. De aanbestedingen hebben een gemêleerd aanbod aan aanbieders opgeleverd, die met elkaar de benodigde zorg leveren in de regio. Het zijn grote en kleinere aanbieders, die allemaal voldoen aan strenge (kwaliteits)eisen en beschikken over een duidelijke visie op de zorg in de toekomst. De Achterhoekse gemeenten zijn niet geraadpleegd bij de totstandkoming van dit artikel. Er heeft zogezegd geen hoor-wederhoor plaatsgevonden.  

Bekijk meer informatie over de Inkoop 2026 op de speciale themapagina op deze website (voor aanbieders, verwijzers, gemeenten).  

 

 

Naar boven