Gemeenten en zorgaanbieders gaan per 1 januari 2021 werken met de nieuwe releases iWmo 3.0 en iJw 3.0. Dit heeft grote gevolgen voor processen en systemen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de overgang naar de nieuwe releases.
Belangrijkste wijzigingen
Op de website van iStandaarden staan de belangrijkste wijzigingen vermeld. Ook kunt u vanaf deze website documenten met meer toelichting downloaden. Zorginstituut Nederland heeft daarnaast een filmpje online gezet over de migratie.
Meer informatie
Momenteel wordt achter de schermen hard gewerkt om alle details rondom de nieuwe release inzichtelijk te maken. Indien nieuwe 301 berichten het gevolg zijn van deze release, ontvangt u deze tijdig vanuit de Backoffice van sociaal domein Achterhoek. In de volgende nieuwsbrief van sociaal domein Achterhoek (aanmelden kan hier) volgt meer informatie over de belangrijkste wijzigingen, waaronder het 317 bericht. Uiteraard komt deze informatie ook op deze website. Daarnaast wordt via deze kanalen het proces met u gedeeld en krijgt u meer informatie over de vraag hoe u dient om te gaan met de declaraties van week 53.
Belang van start- en stopberichten (305 en 307)
Volgens het huidige inkoopdocument en de landelijke regels rondom het berichtenverkeer zijn zorgaanbieders verplicht om start- en stopberichten te versturen aan gemeenten. Echter, veel zorgaanbieders blijken nog geen 305 en/of 307 berichten te versturen aan gemeenten. Let op! Het is belangrijk dat zorgaanbieders tijdig deze 305 en 307 berichten versturen, voor zowel Jeugd- als Wmo-indicaties.
Start- en stopberichten in het kader van de eigen bijdrage Wmo in 2020
Sinds 1 januari 2020 geldt het abonnementstarief. Hiermee is de aan- en afmelding van cliënten aan het CAK bij gemeenten komen te liggen. Voor cliënten betekent dit dat op het moment dat iemand een actieve Wmo-indicatie heeft, hij/zij een eigen bijdrage betaalt, ongeacht of er zorg wordt afgenomen. Om te borgen dat cliënten alleen een eigen bijdrage betalen over de periode waarin ze ook daadwerkelijk zorg ontvangen, is het belangrijk (sinds 2020) dat zorgaanbieders aan gemeenten altijd de regieberichten iWmo305 en iWmo307 sturen als de indicatie start of stopt.
In 2020 is het startbericht in de meeste gemeenten gekoppeld aan het iWMO 301 bericht. Op termijn is het voornemen van de minister van VWS om de start- en stopberichten te standaardiseren. Daarbij zal de start van de eigen bijdrage worden gekoppeld aan de start van de daadwerkelijke zorg (het 305 bericht). Een aantal gemeenten werkt hier al mee.
Houd rekening met de termijnen uit het SAP
Om te voorkomen dat cliënten rekeningen ontvangen over periodes waarin de daadwerkelijke zorg nog niet gestart is of inmiddels al beëindigd is, is het van belang om de termijnen uit het SAP aan te houden:
- 305: binnen 5 dagen na start zorg
- 307: binnen 5 dagen na stop zorg
De Backoffice van sociaal domein Achterhoek verzoekt zorgaanbieders dan ook dringend om per direct voor alle indicaties bovenstaande regieberichten te sturen. Belangrijk hierbij zijn de startberichten voor actieve indicaties en de stopberichten voor alle gestopte indicaties in 2020.
Tot slot: laten we het de komende maanden samen in orde maken
Het streven is om de maanden oktober, november en december 2020 te gebruiken om dit alles samen op orde te krijgen. Heeft u nog niet alle 305 en 307 berichten ingestuurd? Dan kan het zijn dat hierover met u contact wordt opgenomen.
Heeft u technische problemen met het versturen van een 305 of 307 bericht? Neem dan contact op met uw softwareleverancier.