Per 1 januari 2026 lopen de huidige overeenkomsten voor Jeugdhulp en Wmo (inclusief Wonen) in de Achterhoek af. Ter voorbereiding op de nieuwe overeenkomsten hebben de Colleges van burgemeester en wethouders de uitgangspunten voor komende inkoopprocedure vastgesteld.
Aanscherping van bestaande uitgangspunten
De vastgestelde uitgangspunten zijn gebaseerd op de bestaande uitgangspunten, visie en doelstellingen voor de inkoop van Jeugdhulp en Wmo van de acht Achterhoekse gemeenten. De vastgestelde uitgangspunten zijn dan ook vooral een aanscherping van de bestaande uitgangspunten. De verbeterpunten die naar voren kwamen bij de evaluatie van de huidige overeenkomsten, zijn bijvoorbeeld verwerkt. Ook zijn in de nieuwe uitgangspunten de actuele ontwikkelingen meegenomen, zoals de Hervormingsagenda Jeugd.
Inwonersperspectief
De belangrijkste verandering is dat de gemeenten in de nieuwe uitgangspunten meer duiding geven. Zo praten we niet meer van alleen ‘cliëntperspectief’, maar hebben we het voortaan over ‘inwonerperspectief’. Bij de inkoop van Jeugdhulp en Wmo in de Achterhoek staat de inwoner centraal en niet zozeer de cliënt(vraag). Gemeenten en gecontracteerde aanbieders werken verder samen aan het versterken van de eigen kracht van de inwoner. Ook is nu duidelijker verwoord dat jeugdhulp of ondersteuning vanuit de Wmo niet altijd de oplossing hoeft te zijn, de oplossing kan ook op andere vlakken liggen. Het uitgangspunt is bovendien om de inwoner te betrekken bij hoe de ondersteuning eruit komt te zien.
Kwaliteitsverbetering
De inzet op kwaliteitsverbetering blijft. We stellen resultaten, in plaats van doelen. Het uitgangspunt is niet meer dat de gemeenten langdurige contracten willen afsluiten. Waar mogelijk en zinvol maken de gemeenten lange termijn afspraken met aanbieders. Wat daarnaast belangrijk blijft: ruimte voor de kennis en expertise van de professional.
Dekkend zorglandschap
Een belangrijk aandachtspunt dat bij de evaluatie van de huidige overeenkomsten naar voren kwam, was een 'dekkend zorglandschap'. Dit bereiken we in de Achterhoek op dit moment onvoldoende. Bij de nieuwe inkoopprocedure komt hier extra aandacht voor. Het uitgangspunt is onder meer dat voor alle doelgroepen de benodigde hulp en ondersteuning beschikbaar moet zijn. Bij voorkeur zo dichtbij mogelijk, het liefst in de eigen gemeente. Ook moeten inwoners keuze hebben binnen het beschikbare aanbod.
Intensieve samenwerking
Was het streven bij de vorige inkoop nog om minder aanbieders te contracteren, om zo een overzichtelijk aanbod van hulp en ondersteuning te krijgen. In de komende inkoop komt de focus vooral te liggen op een intensievere samenwerking met aanbieders. De gemeenten willen dat de afstemming en samenwerking op onder meer kwaliteit en werkwijze beter wordt. Dit uitgangspunt vraagt om zakelijke afspraken tussen opdrachtgever (gemeenten) en opdrachtnemer (aanbieders). Op deze manier valt volgens de gemeenten beter te sturen op kwaliteit en innovatie.
Transformatie zorglandschap
Uiteindelijk beogen de gemeenten om in de komende contractperiode flinke stappen te zetten in de transformatie van het zorglandschap. Ook op dit punt hebben de gemeenten aanscherpingen aangebracht. De gemeenten willen ‘normaliseren’ en ‘afschalen’, wat betekent: accepteren dat bepaalde ongemakken bij het leven horen en zodra de hulp of ondersteuning van een cliënt kan worden afgebouwd, moet dit ook gebeuren. Eventueel gecombineerd met inzet van (tijdelijk) lichtere hulp of ondersteuning. Dit vraagt om een nauwere samenwerking tussen gecontracteerde aanbieders en het voorliggende veld (vrij toegankelijke hulp en ondersteuning). De aansluiting op deze voorzieningen in de verschillende gemeenten (we noemen dat: lokale sociale basis) moet ook beter.
Aandacht voor financiën
Omdat de financiële middelen die gemeenten vanuit de Rijksoverheid krijgen voor het bieden van hulp en ondersteuning aan inwoners beperkt zijn, hebben de Achterhoekse gemeenten bij de nieuwe inkoop ook aandacht voor de financiën. Waren de uitgangspunten ‘redelijke zorgkosten’ en ‘meerjaren besparingsdoelstelling’, het aangescherpte uitgangspunt is: ‘betere voorspelbaarheid en daarmee beheersbaarheid van de uitgaven’. Per zorgonderdeel (segment) wordt in de komende inkoop bekeken wat het beste bekostigingsinstrument is. Dit betekent dat er niet meer per definitie wordt uitgegaan van lumpsum-bekostiging.
Visie en doelstellingen ongewijzigd
Deze aangescherpte en geactualiseerde uitgangspunten worden komende periode gebruikt bij het opstellen van de inkoopstrategie en inkoopdocumenten. De inkoopstrategie stellen de Colleges van burgemeester en wethouders dit najaar vast. De visie en de doelstellingen van de inkoop blijven bij de nieuwe inkoop ongewijzigd.