Per 1 januari 2026 gaan de nieuwe contracten voor jeugdhulp en Wmo/Wonen in. Op deze themapagina volgt u de actuele ontwikkelingen en vindt u achtergrondinformatie en bijvoorbeeld Q&A's. 

Laatste nieuws

Veel gestelde vragen

Eind 2025 lopen de huidige overeenkomsten voor Jeugdhulp, Wmo en Wonen af. Dit betekent dat er nieuwe overeenkomsten afgesloten moeten worden.

Allereerst willen we ervoor zorgen dat overal in de Achterhoek de benodigde hulp en ondersteuning beschikbaar is. Op dit moment blijkt dit niet altijd het geval, met name aan de randen van de regio. Die slag maken we in ieder geval met deze nieuwe inkoop. Ook grijpen we de kans aan om de segmenten beter te laten aansluiten op de dienstverlening van zorgaanbieders en de ondersteuningsbehoeften van inwoners. Er gebeurt nog veel meer in de regio om tot de beoogde transformatie te komen. Denk aan de Brede Monitoring en de regionale Ontwikkelagenda. Met de nieuwe inkoop spelen we ook nadrukkelijk(er) op deze ontwikkelingen in.

De gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners die gebruikmaken van onze hulp en ondersteuning zo min mogelijk hinder ondervinden van de nieuwe inkoop. Daarom komt er een ruime overgangsregeling, zodat het merendeel van de cliënten bij de eigen zorgaanbieder het traject kan afmaken.

In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er te veel nadelen zitten aan deze vorm van financiering. Dit is ook landelijk de ervaring. In de Achterhoek past de PxQ (waarbij P staat voor de prijs en Q voor het aantal) financiering beter.

Via deze website en via de nieuwsbrief van Sociaal Domein Achterhoek. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan via het inschrijfformulier.

Dat verschilt per gemeente. De ene gemeente kiest ervoor de cliënten een algemene brief te sturen. De andere gemeente stuurt cliënten alleen een brief als er iets voor hen verandert. En er zijn ook gemeenten die cliënten uitnodigen voor een persoonlijk gesprek, om tegelijkertijd de benodigde zorg door te nemen. Ook het tijdstip waarop dit gebeurt, verschilt per gemeente. 1 januari 2026 duurt nog even. Nog niet alles is duidelijk. Toch informeert elke gemeente ruim op tijd de cliënten voor wie iets verandert.

Dat is onzin. Voorafgaande aan de aanbestedingen hebben de gemeenten een gedegen en onafhankelijk kostprijsonderzoek uitgevoerd. Elke gecontracteerde aanbieder krijgt vanaf 2026 een reëel tarief betaald. Dat zijn gemeenten ook verplicht. Het is geen vetpot in de jeugdhulp en Wmo, maar in de Achterhoek doen we aanbieders ook niets te kort. Overigens maken we in de tarieven onderscheid tussen kleine (micro) en reguliere aanbieders. Een eenpitter krijgt dus een lager tarief dan een grotere organisatie.

Tijdens de inkoopprocedure hebben zich meer dan voldoende jeugdhulpaanbieders ingeschreven. Ze bieden met elkaar een dekkend aanbod van expertise en specialisme. Gezinnen kunnen dus rekenen op de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben, bij voorkeur ook dichtbij huis.

Nee, zeker niet. Van de 21 aanbieders die vanaf 1 januari 2026 de ambulante behandeling leveren in de Achterhoek, is één aanbieder als eenmansbedrijf werkzaam. De overige 20 aanbieders werken met meerdere ambulante teams en/of hebben ander zorgaanbod in huis. In de Achterhoek beschikken we straks over een gemêleerd aanbod aan jeugdhulpverleners. Dit geldt niet alleen voor de ambulante behandeling, maar voor elke vorm van hulp en ondersteuning die in de afgelopen periode opnieuw is ingekocht (jeugdhulp en Wmo). Het gaat om grotere en kleinere aanbieders. Stuk voor stuk beschikken ze over de gevraagde kwaliteit, visie en ervaring.

We proberen dit zoveel mogelijk te beperken. Zo geldt er een ruime overgangsregeling. Deze zorgt ervoor dat de meeste cliënten hun traject kunnen afmaken bij de huidige aanbieder. Ook als het traject doorloopt tot in 2026. Mocht een cliënt toch naar een andere aanbieder moeten, dan gaat de overdracht zorgvuldig en in overleg met de cliënt, de nieuwe aanbieder en de huidige aanbieder.

Onze gecontracteerde aanbieders voldoen aan strenge vereisten. Elke aanbieder heeft een plan van aanpak moeten indienen, waarin ze aangeven hoe ze invulling geven aan de problematiek waarvoor ambulante jeugdhulp nodig is. Aanbieders hebben ook bewijsstukken moeten indienen, waaronder een referentie waarmee ze moesten aantonen de zorg al naar tevredenheid te leveren in de Achterhoek of bij andere gemeenten. Dus de nieuw gecontracteerde aanbieders leveren straks kwalitatief goede zorg. Deze zorg is ook in de hele regio beschikbaar. Het uitgangspunt in de Achterhoek is namelijk: zo dichtbij huis als mogelijk. Overigens leveren de huidige gecontracteerde aanbieders nu ook kwalitatief goede zorg. 

Jazeker! Bij het onderdeel ‘ambulante behandeling’ alleen niet als los product. Vanuit Sociaal Domein Achterhoek zien wij – net als andere regio’s – de trend dat de problematiek van kinderen en jongeren complexer wordt. Daarom hebben we er in de Achterhoek voor gekozen de complexe ambulante behandeling niet als afzonderlijk product aan te bieden. In onze ogen vraagt de problematiek juist om een integrale aanpak. Dus zowel lichtere vormen van ambulante jeugdhulp als complexe ambulante begeleiding. Dat is precies wat wij vanaf 1 januari 2026 in de regio aanbieden. Hiermee volgen we ook de lijn van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, het Nederlands Jeugdinstituut en het JA. Zie bijvoorbeeld het artikel op de website van de brancheorganisatie.

Dit is pertinent onjuist. Aanbieders krijgen vanaf 2026 een reëel tarief betaald. Dat zijn gemeenten volgens wet- en regelgeving ook verplicht. Ter voorbereiding op de aanbestedingen hebben de Achterhoekse gemeenten een uitgebreid en gedegen kostprijsonderzoek uitgevoerd. Sociaal Domein Achterhoek heeft hiervoor een onafhankelijk extern onderzoeksbureau ingeschakeld. Aanbieders zijn bij dit onderzoek betrokken, onder andere via verschillende bijeenkomsten (marktconsultaties) en er is een tarief-uitvraag onder aanbieders gedaan. Overigens is het ook niet in het belang van de gemeenten om te lage tarieven te betalen. Dit kan juist de voortgang van de zorg zelf in gevaar brengen, wat de gemeenten te allen tijde willen voorkomen.

Dat gebeurt na de zomer. Alle nieuw gecontracteerde aanbieders worden uitgenodigd voor een ‘bekrachtigingsbijeenkomst’ in september. Vanaf dan zijn de nieuwe overeenkomsten echt definitief.

De meeste inkooponderdelen zijn definitief gegund. De trajecten voor 2 kleinere zorgonderdelen (Crisisjeugdhulp en Safe houses) gaan binnenkort van start. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen om de nieuwe overeenkomsten per 1 januari 2026 te laten ingaan.

Het gaat om 5 onderdelen van de jeugdhulp en Wmo: Wmo begeleiding, Wonen gericht op zelfstandigheid, Wmo Wonen, Jeugdhulp met verblijf en Ambulante jeugdhulp. Twee kleinere zorgonderdelen (Crisis jeugdhulp en Safe houses) moeten nog worden ingekocht. Deze procedures starten binnenkort.

Naar boven