In de jeugdhulp die op scholen wordt geboden, spelen zowel onderwijsorganisaties als jeugdhulpaanbieders en gemeenten een rol. Om de ondersteuning zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, is in 2020 en 2021 in de Achterhoek gewerkt aan het project ‘Onderwijs-Jeugdhulparrangementen’. Op deze pagina een overzicht van de opbrengst.

De projectgroep Onderwijs-Jeugdhulp bestond uit de 8 Achterhoekse gemeenten, samenwerkingsverbanden en het middelbaar beroepsonderwijs. Vanuit de projectgroep is een regionale routekaart ontwikkeld voor nieuwe initiatieven voor collectieve onderwijs-jeugdhulparrangementen (vanaf nu OJA’s). De voorgestelde routekaart vloeit automatisch voort uit de gezamenlijke visie op een OJA. Deze gaat er namelijk vanuit dat onderwijs, zorgaanbieder en gemeente vanaf de start van een OJA samen optrekken en afspraken maken.

Ontwikkelagenda

De 8 Achterhoekse gemeenten en het onderwijs hebben ervoor gekozen gezamenlijk een brede ontwikkelagenda onderwijs-jeugdhulp op te stellen en uit te voeren. In 2021 is daarom een vervolgproject gestart voor het opstellen en uitvoeren van de de ontwikkelagenda. Er is gestart met de twee ontwikkeltafels Grijs Gebied en Monitor onderwijs-jeugdhulp.

Regionale adviesgroep 

Als onderdeel van de routekaart is een regionale adviesgroep ingericht met als doel de lopende en nieuwe collectieve OJA’s in de regio in beeld te brengen, van advies te voorzien en te volgen. Met de komst van de regionale adviesgroep is de werkwijze voor de oprichting van een collectief OJA meer uniform geworden. Voor gemeenten is het nu makkelijker om eensluidende afspraken te maken over de toeleiding van individuele leerlingen naar het arrangement. Dit kan ook bijdragen aan de helderheid over financiering. 

Leidende principes

Vanuit de gesprekken die gevoerd zijn in de adviesgroep en ontwikkeltafels, zijn de volgende leidende principes geformuleerd:

  • Nieuwe OJA's kunnen alléén van start in samenspraak met het onderwijs, de jeugdhulpregio (Sociaal Domein Achterhoek) en de zorgaanbieder
  • Samen bouwen aan vertrouwen
  • Oordeel niet over elkaars portemonnee
  • Doen wat nodig is
  • Niet voor de ander denken
  • Inhoud volgt de data
  • Transparantie, juistheid en vertrouwelijkheid
  • Samen leren en ontwikkelen

De leidende principes geven richting aan beleid en uitvoering en bieden handelingsperspectief voor professionals in de praktijk. Deze kunnen gebruikt worden om handelingen en beslissingen mee te toetsen, zowel lokaal als regionaal: komt dit overeen met de regionale leidende principes? Deze dienen consequent toegepast te worden om gezamenlijk dezelfde werkwijze te blijven hanteren.

Regionale Routekaart

Hoe ziet het proces van de aanvraag en totstandkoming van een Onderwijs-Jeugdhulparrangement eruit? Hoe werkt een aanvraag? Deze vragen krijgen antwoord in de regionale routekaart.

Het gesprek voeren

De routekaart is vooral bedoeld om sneller en gemakkelijker het gesprek met elkaar te voeren over Onderwijs-Jeugdhulparrangementen. Uiteindelijk doel is (ook) extra bureaucratie te vermijden. In de routekaart staat dat nieuwe collectieve Onderwijs-Jeugdhulparrangementen alleen in samenspraak met het onderwijs (scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverband), de jeugdhulpregio (Sociaal Domein Achterhoek) en de zorgaanbieder gestart kunnen worden. Daarom is de regionale adviesgroep Collectieve Onderwijs-Jeugdhulparrangementen in het leven geroepen. Deze adviesgroep volgt en beoordeelt collectieve Onderwijs-Jeugdhulparrangementen. 

Samen optrekken en afspraken maken

De routekaart en ook de regionale adviesgroep gaan er vanuit dat onderwijs, zorgaanbieder en gemeente vanaf de start van een Onderwijs-Jeugdhulparrangement samen optrekken en afspraken maken. Dit vanuit de visie dat we met elkaar willen dat alle kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.

 

Bekijk regionale routekaart

Aanvraag Onderwijs-Jeugdhulp Arrangement

Voldoet een aanvraag aan de criteria die in de routekaart staan? Dan is het mogelijk een aanvraag in te dienen voor een onderwijs-jeugdhulparrangement. Hiervoor kan het aanmeldformulier ‘Collectief onderwijs-jeugdhulparrangement’ worden gebruikt, aangevuld met een begroting op hoofdlijnen.

Ingevulde formulieren dienen verzonden te worden naar contact@sociaaldomenachterhoek.nl.

De regionale adviesgroep Collectieve Onderwijs-Jeugdhulparrangementen brengt uiterlijk 6 weken na het indienen van de aanvraag een advies uit aan het ambtelijk overleg Jeugd, waarna al dan niet gestart kan worden met het uitvoeren van het arrangement.

Aanmeldformulier Onderwijs-Jeugdhulparrangement

Downloads

Titel Grootte Categorie
Routekaart Onderwijs-Jeugdhulp 331 KB Transformatie Download
Aanmeldformulier Onderwijs Jeugdhulparrangement 155 KB Sociaal domein Achterhoek Download
Naar boven