Regeling overgang Jeugdwet naar Zorgverzekeringswet bij bereiken 18 jaar
De zogenaamde 'overgangsregeling' is bedoeld voor jongeren die tijdens de behandeling onder de Jeugdwet de 18-jarige leeftijd bereikt. Aanspraak op vergoeding onder de Jeugdwet vervalt hierdoor. Als vanwege de opgebouwde behandelrelatie de jongere de zorg bij de bestaande aanbieder wenst voort te zetten, maar dit is niet mogelijk vanuit het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ, dan kan de jongere gebruik maken van de overgangsregeling. Om dit in gang te zetten, kan de jongere en/of zijn/haar ouder(s)/verzorger(s) tijdig contact zoeken met de zorgverzekeraar. Download het document hieronder voor de voorwaarden.
Bekijk de overgangsregeling van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ
Onderhoudsplicht ouders
Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Wat staat er precies in de wet?
- Kind tot 18 jaar: ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding.
- Kind van 18 jaar tot 21 jaar: ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie.
- Kind ouder dan 21 jaar: ouders betalen alleen de kosten van levensonderhoud als het kind zelf niet in staat is in zijn levensonderhoud te voorzien.
Jeugdwet versus Wet Langdurige Zorg (WLZ)
De Jeugdwet is van toepassing op zorg aan jeugdigen tot 18 jaar. In uitzonderingssituaties is de Jeugdwet ook van toepassing op zorg voor Jeugdigen ouder dan 18 jaar, tot maximaal het 23e levensjaar. Wel moet daarvoor zijn voldaan aan de daarvoor geldende wettelijke voorwaarden. Deze voorwaarden zijn specifiek in de Jeugdwet beschreven en gelden voor bijzondere situaties. Denk aan bijvoorbeeld verlenging van jeugdreclassering boven de 18.
De Jeugdwet is niet van toepassing als de zorg onder een ander wettelijk kader valt. Andere wettelijk kaders zijn de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is bedoeld voor zorg voor kinderen, jongeren met ernstige verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperkingen, die blijvend en de hele dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig hebben. Ook de zorg voor sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk beperkten (SVLVG) valt onder de Wlz.
Bekijk ook de Handreiking zorgovergangen voor jongvolwassenen met LVB
Juridische beschermingsmaatregelen
Curatele, beschermingsbewind en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf niet goed beslissingen over hun financiën of hun verzorging kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een geestelijke handicap, problematische schulden, verslaving of dementie. Wat zijn de verschillen?
Lees meer op de website van de Rijksoverheid
Onafhankelijke cliëntondersteuning
Iedere Nederlander heeft recht op onafhankelijke ondersteuning. Dit is in de wet geregeld. Met cliëntondersteuning krijgen en houden inwoners regie over hun eigen leven en zorg. Cliëntondersteuning is gratis en onafhankelijk van gemeenten, (jeugd)zorginstellingen en andere organisaties. De cliëntondersteuner ondersteunt ook bij vragen op het gebied van wonen, onderwijs, werk, inkomen en zorg die wordt gefinancierd door de zorgverzekeraar vanuit de Zvw.
Klik hier voor meer informatie en rechtstreekse links naar de informatie die per gemeente beschikbaar is