Ontwikkelagenda Transformatie

Een gezamenlijke ontwikkelagenda van gemeenten en aanbieders die houvast biedt voor het in partnerschap realiseren van de transformatiedoelstellingen in de Achterhoek. Dat is het doel van de Ontwikkelagenda Transformatie Jeugdhulp & Wmo/Wonen

Totstandkoming Ontwikkelagenda Transformatie

Eind 2023 heeft een afvaardiging van de samenwerkende Achterhoekse gemeenten en van 14 aanbieders gewerkt aan een conceptversie van de Ontwikkelagenda. Ze hebben daarbij voortgebouwd op dat wat er al lag, zoals de visie, aanbestedingsdocumenten, de plannen van aanpak van aanbieders, acties van accountteams en aanbieders en de Bouwgroep Brede Monitoring Achterhoek. De conceptversie is in het eerste kwartaal van 2024 getoetst bij de gemeenten en bij alle gecontracteerde aanbieders Jeugdhulp en Wmo/Wonen. Dit gebeurde via een consultatieronde. Een totaal van 26 aanbieders hebben zo hun input geleverd. Tijdens de brede bestuurlijke bijeenkomst van 16 mei 2024 is de Ontwikkelagenda definitief vastgesteld. 

Realisatie Ontwikkelagenda

De drie accountteams, de Werkgroep primair proces (toegang) van de gemeenten en de Bouwgroep Brede Monitoring zijn samen met betrokken aanbieders al volop bezig met de verschillende opgaven. De Ontwikkelagenda is bovendien nooit ‘af’. Het betreft een levend document waarin gemeenten, aanbieders en inwoners met elkaar voortdurend blijven toetsen of we op de goede weg zitten richting de beoogde transformatiedoelstellingen.

Organisatie van de realisatie

Na vaststelling van de Ontwikkelagenda Transformatie is een stuurgroep ingericht. Deze bestaat uit sleutelpersonen uit de regionale samenwerking Sociaal Domein Achterhoek en een representatieve afvaardiging van aanbieders. Zie hoofdstuk 7 in de Ontwikkelagenda voor een beschrijving van de stuurgroep. 

Omgangsvormen in de samenwerking

In de Ontwikkelagenda Transformatie is het partnerschap tussen de acht Achterhoekse gemeenten en 59 aanbieders vertaald naar spelregels. Deze moeten bijdragen aan de samenwerking. Ze bieden bijvoorbeeld helderheid over het ‘hoe’ in het uitwerken van de verschillende opgaven. Ook dragen ze bij aan het verstevigen van het netwerk, het besluitvormingsproces en de communicatie. De spelregels bieden ook uitkomst op momenten waarop de samenwerking onder druk staat. Op deze manier kunnen de wisselende rollen (de zakelijke relatie en het maatschappelijk partnerschap) in de samenwerking goed naast elkaar bestaan. Toch heeft een verkenning van de eerste ervaringen geleid tot aanscherping van de spelregels. Zo is duidelijk geworden dat de term ‘spelregels’ niet de lading dekt. De term ‘omgangsvormen’ past beter. Ook was de behoefte om de spelregels concreter te maken. Deze wensen zijn inmiddels verwerkt in de Ontwikkelagenda.

Vragen over de Ontwikkelagenda

Neem bij vragen of voor meer informatie contact op met Team CLM van Sociaal Domein Achterhoek. 

Downloads

Titel Grootte Categorie
Ontwikkelagenda Transformatie 3.1 MB Transformatie Download

Nieuws

Naar boven