De 8 Achterhoekse gemeenten en zorgaanbieders werken samen aan een optimale uitvoering van Wmo, Jeugdhulp en Wonen in de Achterhoek. Op deze thema-pagina staat alle (achtergrond)informatie. 

Naar een optimale uitvoering van Jeugdhulp, Wmo en Wonen

De 8 Achterhoekse gemeenten zetten zich in voor een optimale uitvoering van Jeugdhulp, Wmo en Wonen (voorheen Beschermd Wonen). Met ‘optimale uitvoering’ bedoelen de gemeenten dat de zorginzet voor inwoners veel nadrukkelijker voorop moet komen te staan. In de afgelopen jaren hebben gemeenten en zorgaanbieders al heel wat stappen gezet en met de inkoop van 2022 is misschien wel de grootste stap gezet. Op 1 juli 2022 is in de Achterhoek de nieuwe werkwijze voor zorg en ondersteuining van start gegaan. 

Nieuwe contracten voor Jeugd, Wmo en Wonen

De nieuwe werkwijze gaat samen met nieuwe contracten. Ook die zijn op 1 juli 2022 ingegaan. Het gaat om contracten voor de segmenten Wmo Wonen, Wmo Integrale Ondersteuning, Wmo Logeren, Integrale Ambulante Jeugdhulp, Hoog Complexe Jeugdhulp met Verblijf (HCV) en Gezins- en Woonvormen. In totaal zijn zo'n 60 (consortia van) zorgaanbieders gecontracteerd voor de levering van deze hulp en ondersteuning in de Achterhoek. De contracten voor dyslexiezorg en ziekenhuiszorg horen hier ook bij. Deze contracten zijn al eerder ingegaan.

Op deze webpagina...

Hoewel het project om tot deze nieuwe werkwijze en contracten is afgerond, blijft deze pagina nog een tijdje in de lucht. Op deze pagina blijft de achtergrondinformatie beschikbaar en bijvoorbeeld het overzicht met de hoofd- en onderaannemers. Dit overzicht wordt geregeld geactualiseerd.  

Lijst met hoofd- en onderaannemers (versie 23 juli 2024)

De ambitie in de Achterhoek

Resultaat staat voorop

Zoals in de inleiding al gezegd, is in de Achterhoek de zorginzet nog meer voorop komen te staan. Concreter: de vraag van de inwoner staat nog meer dan voorheen centraal. En daarmee ook de focus op het resultaat dat de cliënt wil behalen. We stappen zijn dus afgestapt van het ‘productdenken’. Dit werkt ook door in de financiering. Zorgaanbieders krijgen sinds 1 juli 2022 betaald voor het behaalde resultaat. Dit betekent dat er een einde is gekomen aan het aloude ‘uurtje factuurtje’. In plaats daarvan is in de Achterhoek lumpsum-financiering (resultaatbekostiging) geïntroduceerd.

Het ‘HOE’ en het ‘WAT’

De wijze waarop de zorg wordt bepaald, is ook veranderd. Sinds 1 juli 2022 bepaalt niet langer de gemeente welke zorg precies wordt geleverd, maar doen gemeenten en zorgaanbieders dit samen. Er bestaat nu een onderscheid tussen het ‘WAT’ en het ‘HOE’. De gemeente bepaalt met de inwoner welke resultaten behaald moeten worden (doelen/effecten). Dus het ‘WAT’. Vervolgens bepaalt de zorgaanbieder met de inwoner hoe de zorg wordt ingezet. Dus het ‘HOE’. Op deze manier raakt de inwoner nog meer betrokken bij zijn/haar zorg. En komt de zorginzet nog meer voorop te staan.  

 

Overzichtelijk zorglandschap

Om tot optimale samenwerking te komen, hebben de Achterhoekse gemeenten met minder zorgaanbieders dan voorheen een contract afgesloten. Voorheen werkten de gemeenten met ruim 300 zorgaanbieders samen. Dit aantal bleek te groot om efficiënt met elkaar te kunnen samenwerken. Het forse aantal maakte het bovendien lastig om samen aan innovatie en vernieuwing te werken. Terwijl de gemeenten ervan overtuigd zijn dat het voor de kwaliteit van de zorgverlening belangrijk is om te blijven innoveren en vernieuwen. Sinds 1 juli 2022 zijn daarom 'slechts' zo'n 60 (samenwerkingsverbanden van) zorgaanbieders gecontracteerd. Deze gecontracteerde zorgaanbieders geven met elkaar invulling aan alle zorg en ondersteuning waaraan in de Achterhoek behoefte is. Ook zorgen deze contractpartners voor laagdrempelige zorg in de regio. Waarbij cliënten hun keuzevrijheid behouden. 

Terug naar boven 

Vraag & Antwoord

Dat klopt ongeveer. Per 1 juli 2022 zijn met zo'n 60 zorgpartijen een nieuw contract afgesloten. Een contractpartner kan echter ook een samenwerkingsverband of consortium van meerdere zorgaanbieders zijn. Ook kunnen contractpartners onderaannemers inzetten. Feit is dat er sinds 1 juli 2022 een stuk minder zorgaanbieders zijn gecontracteerd dan in het verleden (voorheen hadden de gemeenten zo'n 300 contractpartners). 

Klik hier om het overzicht te bekijken of te downloaden.

In principe niet. De stelregel is dat er geen nieuwe onderaannemers worden toegelaten, tenzij daar een gegronde reden voor is. Als een gecontracteerde zorgaanbieder een nieuwe onderaannemer wil toevoegen of wil stoppen met onderaannemers, dan moet dit worden gemeld bij het contract- en leveranciersmanagement van Sociaal Domein Achterhoek (Team CLM). De beoordeling gebeurt door Team CLM. 

Voorheen hadden de gemeenten in de Achterhoek met ruim 300 zorgaanbieders een contract. Dit aantal bleek te groot om efficiënt met elkaar te kunnen samenwerken. Ook bracht het jaarlijks contracteren veel administratieve lasten met zich mee. Het forse aantal maakte het bovendien lastig om in de Achterhoek samen aan innovatie en vernieuwing te werken. Terwijl we ervan overtuigd zijn dat het voor de kwaliteit van de zorgverlening belangrijk is om te blijven innoveren en vernieuwen. Om die redenen zijn er sinds 1 juli 2022 minder zorgaanbieders gecontracteerd. 

Jazeker, dit was een belangrijk selectiecriterium van de aanbesteding. De nieuw gecontracteerde zorgaanbieders leveren met elkaar de zorg en ondersteuning waaraan in de 8 Achterhoekse gemeenten behoefte is. De hulp wordt bovendien in de omgeving van de cliënt of zo nabij mogelijk geleverd. Er blijft ook zeker keuzevrijheid voor inwoners en voor u als verwijzer.

Downloads

Titel Grootte Categorie
Transformatieplan Achterhoek 2018-2022 1.6 MB Transformatie Download
Visie van sociaal domein Achterhoek: Samenwerken om elkaar te versterken 847 KB Sociaal domein Achterhoek Download
Beleidskader Volksgezondheid 2017-2020 1.4 MB Sociaal domein Achterhoek Download
Visie inkoop Sociaal Domein Achterhoek 1 MB Inkoop Download
Notitie Uitgangspunten regionale inkoop Jeugdhulp, Wmo, Beschermd Wonen - november 2020 243 KB Inkoop Download
Notitie Vervolguitwerking regionale inkoop Jeugdhulp Wmo en Beschermd Wonen per 1 jan 2022 - februari 2021 273 KB Inkoop Download
Beleidsregel handhaving en naleving kwaliteit Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en Jeugdwet 867 KB Inkoop Download
Kwaliteitskader Wmo 2015 en Jeugdwet 925 KB Inkoop Download
Gecontracteerde zorgaanbieders Sociaal Domein Achterhoek 266 KB Inkoop Download
Naar boven