Per 1 januari 2026 gaan de nieuwe contracten voor jeugdhulp en Wmo/Wonen in. Op deze themapagina volgt u de actuele ontwikkelingen en vindt u achtergrondinformatie en bijvoorbeeld Q&A's. 

Kalender

21-01-2025
Algemeen Aanbieder Inlichtingenbijeenkomst Inkoop 2026 - Jeugd

De inlichtingenbijeenkomst is bedoeld voor geïnteresseerde aanbieders. Er wordt toelichting gegeven op het proces van de aanbestedingen en een aantal specifieke elementen krijgen nadere uitleg. Zoals de werking van de voorkeurspercelen, in te dienen stukken en belangrijke regels. Aanmelden kan via de berichtenfunctionaliteit van TenderNed. Locatie: DRU Industriepark, Hutteweg 24, Ulft. Tijd: 10.00 - 12.30 uur.

Laatste nieuws

Veel gestelde vragen

Ja, dit is toegestaan. Tijdens de aanbesteding geldt een contactverbod. Het is niet toegestaan om over de aanbesteding / inkoop contact te hebben met de gemeenten. De enige uitzondering hierop is het opvragen van een referentie als u deze wilt gebruiken bij uw inschrijving. 

Eind 2025 lopen de huidige overeenkomsten voor Jeugdhulp, Wmo en Wonen af. Dit betekent dat er nieuwe overeenkomsten afgesloten moeten worden.

De gemeenten in de Achterhoek zien de nieuwe inkoop als kans om de volgende stap te zetten op weg naar optimale hulp en ondersteuning voor inwoners in de Achterhoek. Oftewel, de transformatie. Dit was met een verlenging van de huidige overeenkomsten niet mogelijk.

Allereerst willen we ervoor zorgen dat overal in de Achterhoek de benodigde hulp en ondersteuning beschikbaar is. Op dit moment blijkt dit niet altijd het geval, met name aan de randen van de regio. Die slag gaan we in ieder geval met deze nieuwe inkoop maken. Ook grijpen we de kans aan om de segmenten beter te laten aansluiten op de dienstverlening van zorgaanbieders en de ondersteuningsbehoeften van inwoners. Er gebeurt nog veel meer in de regio om tot de beoogde transformatie te komen. Denk aan de Brede Monitoring en de regionale Ontwikkelagenda. Met de nieuwe inkoop spelen we ook nadrukkelijk(er) op deze ontwikkelingen in.

Het voordeel van een gefaseerde aanbesteding is dat niet alles tegelijk komt. Aanbieders die zich willen inschrijven op meerdere onderdelen van de inkoop, krijgen lucht doordat de ‘deadlines’ niet allemaal op hetzelfde moment zijn. Ook de gemeenten geeft dit lucht. Niet alle beoordelingen gebeuren straks op hetzelfde moment. Dit komt ook de zorgvuldigheid ten goede.

Zie hiervoor de agenda.

De gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners die gebruikmaken van onze hulp en ondersteuning zo min mogelijk hinder ondervinden van de nieuwe inkoop. Daarom komt er een ruime overgangsregeling, zodat het merendeel van de cliënten bij de eigen zorgaanbieder het traject kan afmaken.

Daar valt nu nog niets over te zeggen. De aanbestedingen moeten nog van start gaan. Het uitgangspunt is wel dat we het zorglandschap overzichtelijk willen houden en tegelijkertijd al onze inwoners de hulp en ondersteuning willen bieden die ze nodig hebben.

Het gaat om de volgende 6 onderdelen:

  • Ambulante jeugdhulp
  • Jeugdhulp met verblijf
  • Jeugdhulp Crisis
  • Wmo begeleiding
  • Wonen
  • Wonen gericht op zelfstandigheid

 Begin 2025 volgt nog de aanbesteding Safe Houses.

Via deze website en via de nieuwsbrief van Sociaal Domein Achterhoek. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan via het inschrijfformulier.

In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er te veel nadelen zitten aan deze vorm van financiering. Dit is ook landelijk de ervaring. In de Achterhoek past de PxQ (waarbij P staat voor de prijs en Q voor het aantal) financiering beter.

Downloads

Titel Grootte Categorie
Presentatie 1e Marktconsultatie - 3 juli 2024 1.5 MB Inkoop Download
Presentatie 3e marktconsultatie - 16 oktober 2024 2 MB Inkoop Download
Presentatie 2e marktconsultatie - 11 september 2024 1.6 MB Inkoop Download
Presentatie Inlichtingenbijeenkomst Wmo - 11 december 2024 503 KB Inkoop Download
Naar boven